Sidor

söndag 17 mars 2013

Inlagd LCHF sill

Inlagd LCHF sill

Sill är en mager fisk med bra naringsvärdet. Den innehåller 17% protein och 10-20% fett samt mycket med A och D vitaminer. Den innehåller också de viktigaste mineraler som kalcium (Ca), fosfor (P) och järn(Fe). Sill är rik i omega-3 fettsyror men inte lika mycket som fett fiskar gör.
Sill ingår i många olika maträtter. Här är recept på inlagd LCHF sill helt utan socker. Passar perfekt som ensam rätt eller tapas.
Ingredienser:


  • 500 g salt sill, utan skinn och ben
  • 1 morot,stor
  • 5 schalottenlökar, stora
  • 3 polska saltgurka
Sillag:
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpeppar, hela
  • 5  svartpeppar, hela
Gör så här:Vattna sillen över natten , bytt vatten två gånger. Sill borde vara lagom saltad. Skölj sillen och låt den rinna av. Om du har tjocka sill skivor dela de på längden. Skala de kokta morötterna och dela i lagom tunna skivor. Gör samma med saltgurka och schalottenlökar. Placera skivor av morot, salgurka och schalottenlök i mitten av sillskiva, rulla ihop och håll med tandpetare. Blanda vatten, salt ättika lagerblad,kryddpeppar och korn av svartpeppar i en kastrull och koka upp. Låt kallna. Lägg lite lök på botten i en glasburk och placera sill tätt i den. Häll över den kalla lagen och skivad lök på. Ställ i kylskåp i 1 dygn.