Är svampar nyttiga?
Finns vitaminer i svampar ?
Ja! Svampar är riktiga vitaminbomber. De flesta vitaminer måste tillföras med födan för att kroppen ska fungera som den ska. I svampar finns nästan alla vitaminer både vatten- och fettlösliga. I champinjoner och jäst finns mängder med riboflavin, pantotensyra och niacin.Svampar innehåller mineraler och spårämnen
Svampar innehåller de viktigaste mineraler såsom kalium (K), fosfor (P), magnesium(Mg) och någon mindre mängder kalcium (Ca). Järn (Fe) och spårelementen mangan (Mn), zink (Zn), selen (Se), krom (Cr), koppar (Cu), molybden (Mo) och bor (B) finns också i svampar. Olika svampar påvisar olika farmakologiska aktiviteten. Just en viss germaniumförening har visat sig hämma tillväxten av elakartade tumörer.
GI tips
Svamp innehåller i princip inga kolhydrater och därför har väldigt lågt GI. Alla matälskare som vill gå ner i vikt eller behålla nuvarande vikt har i sin diet många olika rätter med svampar.Nyttiga fibrer och immunaktiva polysackarider i svampar
Fibrer är jättestora molekyler som passerar tarmen oförändrade. För att fibrer binder lätt vatten fungerar de som tvättsvampar genom att påskynda passagen via tarmen samt rena kroppen från exkrementer och toxiner. Andra polysackarider som till exempel ß-glucan uppvisar immunstärkande och cancerhämmande effekter.Svampar består av värdefulla proteiner
Matsvampen är en värdefull näringskälla tack vare en hög proteinhalt. Proteiner är väldigt komplexa molekyler som är uppbyggda av aminosyror. En del aminosyror producerar kroppen själv medan andra så kallade essentiella aminosyror måste tillföras genom föda , då kroppen kan inte själv framställa de. Det är mycket intressant att de flesta svampar innehåller alla essentiella aminosyror, inte minst för de som äter enligt GI metoden eller Lchf . Dock för personer som har matsmältningsproblem är svampprotein svårt att smälta.Svampar är fulla av antioxidanter
De flesta matsvampar som champinjoner och skogssvampar innehåller höga halter av kraftfulla antioxidanter. Hit hör även mer exotiska varianter som shiitake och ostronskivling.Svampens hälsobringande effekter är ett område som utforskas närmare på många håll. Nu när så många är vegetarianer har svamparna fött mycket större betydelse som livsmedel.