Sidor

söndag 17 mars 2013

vegetariskt patè

Nyttigt recept på vegetariskt patè

Nyttigt recept på vegetariskt patè  låter hur gott som helst. Allt fler väljer vegetariskt. Inte konstigt med det! Vegetarisk mat är god och nyttig och tilltalar alla med sina glada färger. Det är lätt att laga vegomat. Man kan skapa vardagsrätter  och till fest och även avvända matrester. Man kan laga mustiga soppor, goda gratänger, mättande grytor och sallader.
vegetariskt är nyttigt
Vegetariskt är nyttigt om man äter varierad mat. Man får en proteinrik mat berikad med mineraler och vitaminer. Dock behöver man tänka på då essentiella aminosyror som kroppen tillverkar inte själv. Dessa måste tillgodose med föda.
Att äta grönt innebär också ett bättre val för miljö. Jag är inte vegetarian själv men väljer att äta vegetarisk mat rätt ofta för att jag tycker att den är så himla god. Detta recept är exempel på vad kan man åstadkomma med så enkla råvaror som potatis, zucchini ( sqush ) och dinkelflingor.
Ingredienser:
  • 2 gröna zucchini, cirka 700g
  • 450 g kokt potatis
  • 3 dl dinkelflingor
  • ½ dl olivolja
  • 2 stora lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 50 g färsk dil, fint hackad
  • salt och svartpeppar
Gör så här: Koka potatis om du inte har matrester. Sila av vatten och låt svalna. Skala och hacka fint båda lökarna. Bryn i olivolja med svartpeppar. Riv grovt potatis och zucchini. Blanda dinkelflingor med zucchini först så att flingor sväller lite. Lägg sedan i resten av ingredienser. Fördela smeten i lång kakform klädd i bakpapper. Baka zucchinipatè i 160ºC varmluftsugn, cirka en timme. Låt svalna innan du börjar skära i bitar.