Blåbär hjälper till att hålla hjärnan i form och de kan också förhindra åldersrelaterade hjärnskador.
Chili, blåbär, granatäpple, tomater och grapefrukt. Det är exempel på nyttiga råvaror som gör underverk med din hälsa
Chili är den ultimata råvaran för dig som vill minska aptiten.
Chilifrukten är sprängfylld med bra saker så som C-viamin, betakaroten, antioxidanter och flavonoider. Chili skyddar också magen från frätande ämnen som till exempel alkohol.
Till matlagning: Använd chili i marinader, grytor och sallader. Chili framhäver smaker och får din mat att bli ännu godare.
Grapefrukt är inte bara gott utan det sägs också att den skyddar mot cancer.
Grapefrukt ska också motverka åderförkalkning och den fungerar också bra när du är sjuk. Du ska däremot se upp med grapefrukt om du äter mycket mediciner. Också kvinnor som äter P-piller ska se upp med att äta grapefrukt då den innehåller ett läkemedelsnedbrytande enzym.
Hur kan du äta grapefrukt? Det är jättegott till frukost. Strö lite socker på frukten för att ta bort den värsta beskan. Pressa till juice eller ät den bara som den är.
Nötter är nyttighetens nyttighet. De innehåller en massa nyttiga fetter som är bra för kolesterolet vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
De innehåller proteiner, vitaminer och mineraler. Det är svårt att inte äta för mycket nötter men tänk på att de är väldigt feta så försök hålla dig till 50 gram per dag.
Till matlagning: Använd hackade nötter i din yoghurt, nermalda i smoothin, i sallader eller i en pastarätt.
Lök stärker hudens kollagen så huden känns smidig längre.
Löken förebygger också hjärt- och kärlsjukdomar och skyddar bland annat mot grå starr.
Till matlagning: Använd löken i sallader eller på mackan. Det är också gott att använda lök i grytor och pastarätter.
Det finns få frukter som innehåller så mycket antioxidanter som granatäpple gör.
Granatäpple skyddar mot bröstcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskare har mätt aktiviteten hos enzymet som skyddar kroppens celler från förstörelse. Efter två veckor av granatäppleknaprande märkte man resultat. Granatäpple är också bra när du har blivit förkyld då den innehåller fenoler och ellagsyra.
Till matlagning: Tryck ut de små bären ur granatäpplet och ha i sallad eller ät dem som de är. Det är också gott att dricka granatäppelsaften.
Tomater skyddar mot blodproppar och vissa cancerformer
Den röda färgen kommer från antioxidanten lykopen som är rena godiset för immunförsvaret. Man tror också att tomater hjälper kroppen att hålla sig ung.
När du värmer tomaterna ökar näringsvärdet med 25-40 procent.
Till matlagning: Lykopen är fettlöslig så därför är det bra om du äter dina tomater med lite fett.
Blåbär hjälper till att hålla hjärnan i form och de kan också förhindra åldersrelaterade hjärnskador.
De små bären har positiv effekt på hjärtat och de kan förhindra blodproppar. Sist men inte minst, blåbär kan också hjälpa dig om du har urinvägsinfektion.
Till matlagning: Ta en grabbnäve och skyffla in i munnen, ha på yoghurten, på pannkakorna eller gör en efterrätt där blåbär får spela huvudrollen.
Mynta har en hög halt av eteriska oljor som gör underverk för din mage. Mynta lindrar illamående och lugnar magen.
Mynta sägs också motverka inflammationer i kroppen som tros vara orsaken till cancer och hjärtsjukdomar.
Till matlagning: Lägg myntablad i ditt te och låt vila i tio minuter.
*******************************
Så lagar du din egen salsa
Spar massa kalorier och pengar på att laga din egen tacosås från grunden.
Tomatsalsa är lätt att göra själv och gott till både tacos och tortillachips. Foto: Getty Images
Få receptet på mexikansk salsa här.Ingredienser:
1 burk krossade tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 burk jalapenopeppar
1 röd chili
färsk koriander
1 lime
salt och peppar
Så gör du:
Töm de krossade tomaterna i en skål. Hacka löken i små bitar och pressa ner vitlöken tillsammans med löken i tomaterna. Hacka lite röd chili (ca en tesked) och ca 5 jalapeno-skivor (eller så mycket som du vill) och lägg i tomatblandningen. Hacka ner färsk koriander och tillsätt saften från en halv lime och sedan lite salt och peppar. Nu är din tomatsalsa klar! Vill du ha en lite mildare salsa, ta mindre chili och jalapeno-peppar. Du kan också lägga till en halv tesked socker om du vill.
Salsa är perfekt för tacos, fajitas, alla mexikanska rätter eller tortillachips och nachos.
Så lagar du guacamole från grunden
Avokado
innehåller bra fett och är en källa till vitamin A, B, C och E.
Dessutom innehåller den kostfiber, vilket är bra för matsmältningen och
mättande.
Guacamole är både sunt och gott, och räknas som supermat – så länge du gör den från grunden. De färdiga varianterna som du hittar i matdisken innehåller många tillsatser och socker. Den goda och bra hemmagjorda guacamolen är både enkel och snabb att laga.
Ingredienser till 2 portioner:
1 mogen avokado
1 klyfta vitlök
1 rödlök
1-2 msk lime-saft
1/2 tomat
1/4 tsk salt
1/4 tsk pepper
Chili efter egen smak
Så gör du:
1. Dela avokadon och separera köttet från skalet. Mosa avokadon med en gaffel.
2. Finhacka vitlök, rödlök, tomat och chili, och mixa med avokadon.
3. Smaka av med lime-saft, salt och peppar.
Tips!
Kolla avokadon när du köper den. När du trycker på toppen av den ska den ge efter lite. Om den då är för hård, är den inte mogen.
Njut utan dåligt samvete! Guacamolen passar bra som dipp till grönsaker, som tillbehör till tacos och tortilla, på brödskivan, eller som tillbehör till fisk, kött och kyckling.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Kcal: 146,63 Kcal
Protein: 1,85 gram
Fett: 13,41 gram
Kolhydrater: 2,75 gram